Dagindeling

Kinderen worden gebracht. We nemen de tijd voor overdracht en afscheid van de papa’s en/of mama’s.

We gaan vrij spelen. Goed spel en eigen inbreng in het spel is belangrijk voor een goede ontwikkeling.

Om 9.30 uur gaan we aan tafel. We eten ons fruit en drinken water of diksap.  Vaak zingen we liedjes, meestal lees ik een prentenboek voor.

We spelen bunnen of buiten of maken een wandeling met elkaar. Is het geen mooi weer dan bedenken we met elkaar wat we gaan doen en waar de kinderen mee willen spelen. We kiezen dan ook regelmatig om even binnen te dansen of te gymmen boven op de zolder die speciaal hiervoor is ingericht, om de energie toch kwijt te kunnen raken. Ook beschik ik over regenkleding zodat er bij slecht weer toch even naar buiten gegaan kan worden.

Om 11.30 uur eten we gezamenlijk aan tafel onze boterham. We bidden gezamenlijk voor de maaltijd. Ik stimuleer zoveel mogelijk het gezonde broodbeleg! We drinken melk of water en eten bruin brood, soms een krentenbol. Met een verjaardag of andere feestdag staan er pannenkoeken of patat op het menu.

Na het eten gaan de kinderen die nog slapen naar bed. De kinderen die niet slapen mogen kiezen wat ze willen spelen. Soms wil een ouder kindje even lekker rusten om dan in slaap te vallen.

Als iedereen weer wakker is gaan we aan tafel voor water of sap en fruit of een cracker. Soms zingen we nog een liedje of lees ik een boekje voor. Afhankelijk van wat de kinderen willen en hoe laat de eersten weer opgehaald worden.

Geleidelijk aan gaat iedereen weer naar huis! Natuurlijk neem ik de tijd voor overdracht. Zijn mij bijzondere dingen opgevallen dan kom ik daar later op de avond via e-mail of WhatsApp op terug. Niet alles is geschikt om te bespreken waar de kinderen bij aanwezig zijn.

Voor een baby geldt dat ik het ritme volg van de baby!

De dagindeling hangt ook af van wat de kinderen aangeven te willen doen. Steeds vaker en vaker kies ik bewust voor vrij spel! Vrij spel is bij mij altijd de basis. Ik bekijk per moment en per dag waar de kinderen behoefte aan hebben.  Als de kinderen lekker spelen, wie ben ik dan om iets anders te gaan doen? Waarom zou ik ze er dan uit hun spel halen omdat ik iets voorbereid heb?

Is het erg als kinderen een hele dag zelf spelen? Nee! Spelen is leren en ontdekken! Ik beïnvloed het spel zo min mogelijk en grijp alleen in indien nodig! Ik vind het gaaf om de kinderen te observeren en te zien hoe ze groeien en ontwikkelen.

De Regenboog beschikt over een kiddybus, waar 6 kindjes in kunnen. We maken regelmatig een wandelingetje naar de winkels of een speeltuin in de buurt.